Tå-upp strumpans beskrivning

 
Så här gjorde jag:
 
Garn: Jawoll eller annat garn lämpligt för strumpor med en ungefärlig längd av 400 m/100gr
Stickor: 2.5 strumpstickor
 
Lägg upp 12 maskor med hjälp av cirkel upplägg.
Fördela maskorna på 4 stickor. Markera din första sticka med en markör.
Sticka 1 och 3 stickas så här: 1 r, öka en maska genom att plocka upp föregående varvs maska sticka resten av stickans maskor räta.
Sticka 2 och 4 stickas så här: Sticka räta maskor tills du har en maska kvar på stickan. Öka då genom att plocka upp en maska i föregående varv sticka den sista maskan rät.
För varje varv ska antalet öka med 4 maskor.
 
Fortsätt på detta sätt tills tån har 64 maskor för damstorlek (för annan storlek öka tills toppen täcker lilltåns nagel)
Fot
Sticka nu runt på strumpstickorna så lång du vill ha foten (fram tills där foten går uppåt)
 
 
Häl
Hälen stickas på sticka nr1 och 2. För över maskorna till samma sticka.
Sticka 31 maskor (1 kvar på stickan) Stå en "strypsnara" om den genom att linda garnet om den ostickade maskan framifrån bakåt. Behåll den ostickade maskan på den andra stickan. Sticka så att du åter har bara en mask kvar. Gör en "strypsnara" om den så som du redan gjort en gång. Vänd. För varje vändning du gör ska du stoppa en maska innan den förra, efter ett tag kommer du att se var men jag rekomenderar att du räknar de första gångerna. Fortsätt på detta sätt att forma hälen med förkortade varv till du har 1/3 del av maskorna kvar. I detta fall sparde jag 10 maskor på hälen så 32-10=22 22/2= 11 så jag gjorde dessa "strypsnaror" 11 ggr på var sida .
När 10 maskor är kvar är det dax att börja plocka upp maskorna igen:
Sticka nu de 10+1 där ska du plocka upp "snaran" sitter ganska långt ner på maskans halsoch sticka ihop den med näst följande maska på den vänstra stickan. Vänd. Lyft den först maskan ostickad. Sticka dig till andra sidans väntande maskor Ett tips kan vara att spänna garnet ganska ordentligt när du plockar dessa för att minimera en sladdrig ökning.
För varje varv ska det bli fler maskor som stickas och färre som sitter kvar på stickan ostickade.
Tycker du att hälen mest ser ut som ett melittafilter är du faktiskt på rätt spår.
 
När alla maskor åter är i arbete så finns det en "strypsnara" kvar i varje sida, den ska du plocka upp ochsticka ihop med den första maskan på sticka nr 3 resp. 4 Detta gör du när du åter stickar med alla 4 stickorna.
 
Skaftet.
Innan jag går lös på resåren på skaftet stickar jag 2 varv med slätstickning.
Jag stickade dubbelresår 2r,2a
Sticka så lång eller kort du vill brukar göra mina skaft ca 16-17cm
Avmaska löst i resår.
 
 
 
#1 - - Åse:

Tack. En bra beskrivning.

Svar: Tack
None None